ОНЧ "Будилник" 1898
Образцово народно читалище в град Ракитово

"Милош Зяпков"

 

 

Национална литературна награда “Милош Зяпков” се проведе за единадесети  път в деня на народните будители. Петима автори на литературни произведения получиха награди. Церемонията се проведе в ОНЧ “Будилник 1898” и събра ценителите на литературното творчество и културния живот.

Гостите си припомниха някои от творбите на Зяпков в изпълнение на негови приятели, и имаха възможността да чуят песни по негови стихове и музика на Хайгашод Агасян в изпълнение на Георги Жеребцов и Стоян Арабов.

            Петчленното жури с председател Маргарита Петкова – поет, публицист, преводач, носител на няколко национални и международни литературни награди и членове: Васил Сотиров - поет, писател, драматург и преводач; Валери Иванов – поет, писател, редактор, преподавател по български език и литература, носител на национални и международни награди; Катя Ташева – журналист и общественик; Анна Митева – библиотекар към ОНЧ „Будилник 1898” гр. Ракитово имаше нелеката задача да отличи най-стойностните произведения сред кандидатурите.

            Националната литературна награда “Милош Зяпков” 2022 беше присъдена на Красимир Димовски за книгата с разкази “Момичето, което предсказваше миналото” и на Хайри Хамдан за стихосбирката “Аз, бедуинът”.

В раздела за ученици от Пазарджишка област наградата за поезия бе присъдена на Виктория Чукалова за стихотворението “Приятелство”, а за проза - на Петя Прагова за разказа “Кой съм аз?”

Награда на журито за местен автор от община Ракитово получи Айлин Дрикова-Еврен.

Призовете на победителите бяха връчени от зам.-кмета на общината Виляна Колчева, която пожела здраве и вдъхновение на творците

 

 

 

 

Национална литературна награда

"Милош Зяпков" 2022г.

 

Литературна вечер - награждаване

на участниците в конкурса

 

на 01 ноември 2022г.

от 18:00ч.

в залата на читалището